joi, 7 ianuarie 2010

Paraclisul Sfantului Ilarion Argatu


Paraclisul Sfantului Ilarion Argatu

Troparele:
La tine, Parinte, cei ce in suferinte si in necazuri ne aflam, sa alergam cu nadejde in suflet, ca si atunci cand in viata fiind, cu rugaciunile tale ne izbaveai de toate nevoile. ( de doua ori).

Slava... si acum...

Nu vom tacea Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale, noi, nevrednicii. Ca de nu ai fi statut tu inainte, rugandu-te, ccine ne-ar fi izbavit pe noi din atatea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine , Stapana, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Canonul de rugaciune:


Cantarea 1

Irmos: Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor, scapand israeliteanul, striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un mare pacatos , vin la tine , Parinte, sa te rogi Lui Hristos, sa abata fiinta noastra de la faradelegi si prin pocainta sa spele sufletele noastre intinate si sa le lumineze cu lumina dumnezeirii.

Rau ma mai chinuie departarea de Ziditorul meu, ajuta-ma, dar, Bunule, sa fiu Biserica vie Celui ce toate ii sunt cu putinta.

Slava...

Stinge, cu rugaciunea ta, patimile mele cele rele si departeaza pe vrajmasii mei de la mine, ca sa fiu cu adevarat rob al Lui Dumnezeu.

Si acum...
Maica Lui Dumnezeu, ceea ce toate cererile le implinesti, fa ca sa se mantuiasca sufletul meu, ca in tine sa imi pun toata nadejdea.


Cantarea a 3-a

Irmos: Doamne, Cel ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule-Iubitorule de oameni.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Binecuvinteaza-ne, PreaFericite, cu darurile Lui Dumnezeu, ca sa nu mai cadem in pacate si fa de rusine sagetarile cele inveninate ale diavolului, ca si atunci cand erai cu noi.

Slava...

Pavaza impotriva diavolului ne erai si alergam sa ne racorim la adapostul harului ce salasluia intru tine. Si astazi, rugaciunea ta imi este scut de aparare si ma rog sa-mi fii chezas la Judecata.

Si acum...

PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu, arata puterea ta cea mare, daruita tie, de Fiul tau si mantuieste sufletele noastre.

Izbaveste-ne cu darul tau, PreaCuvioase, de demonii cei cumpliti si fi pazitor sufletelor noastre, ca suntem slabi si neputinciosi.

Cauta cu milostivire, cu totul laudata, Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletelui meu.

Sedealna
Mare dar ai luat de la Dumnezeu, Parinte, de a alunga duhurile cele rele, de aceea, te rugam, nu ne lasa acum, cand lumea salasluieste in pacat, mijlocind la Sfanta Treime, sa ne mantuim noi.

Cantarea a 4-a

Irmos: Am auzit , Doamne taina randuielii Tale, am inteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Cei ce alearga la mormantul tau, Parinte, mare mangaiere primesc si iau nadejde si putere de a infrunta valurile vietii.

Slava...

Multimea binecredinciosilor, care la tine venea, cu dragoste, pastreaza vie amintirea ta si toti te au ca pe un ocrotitor.

Si acum...

PreaCurata Fecioara, bucura pe credinciosi, milostiveste-te spre pacatosi, mangaie pe napastuiti, vindeca pe cei bolnavi, dar fii noua ca o mult milosarda si hraneste intotdeauna sufletele noastre.


Cantarea a 5-a

Irmos: Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt, pacea Ta, da-ne-o noua, Iubitorule de oameni.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Pazeste-ne pe noi, PreaBunule, de toate primejdiile, ocroteste poporul acesta si sfanta credinta o apara de lupii cei inselatori.

Daruieste-ne, celor ce ne rugam tie, vindecare de boli, credinta , sanatate duhovniceasca si ajuta-ne sa fim nevoitori intru Hristos.

Slava...

Te roaga la Dumnezeu sa ajute sufletele noastre cu dreapta credinta, sa ne izbaveasca de toate inselaciunile care bantuie viata noastra, ca sa dobandim si noi lumina harului Lui Dumnezeu.

Si acum...

Cum vom cuteza a te lauda, Nascatoare de Dumnezeu, noi, pacatosii, pentru toate darurile tale si pentru toate bunatatile pe care ni le daruiesti noua?


Cantarea a 6-a

Irmos: Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele, ca s-a umplut sufletul me de rautati si viata mea s-a apropiat de iad si ca Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Pe tine, Parinte Ilarion, te avem mijlocitor la tronul Lui Dumnezeu, la tine alergam sa ceri ajutor pentru a ne ridica din caderile noastre.

Fa mila cu noi, cei atat de saraci in Hristos si ne imbogateste cu darurile cele mantuitoare. Schimba fata sufletelor noastre, ca sa fie bucurie in cer si pe pamant.

Ocrotitor al celor saraci, intaritor al celor slabi, bland primitor al celor gresiti, te rugam , acum, izbaveste din necazuri pe cei ce in tine si-au pus nadejdea.

Slava...

Te roaga Parinte, pentru pacea lumii, a sufletelor noastre si ajuta-ne cu dragostea care nu cade niciodata, ca mult ne lipseste!

Si acum . . .

Stapana, revarsa asupra noastra din smerenia ta si ajuta-ne sa fim ascultatori Fiului tau, aducand sufletelor noastre, ca pe fiul cel risipitor, la mantuire.

Auzi-ma pe mine, nevrednicul si du rugaciunea mea la Dumnezeu, Parinte, ca greu ma apasa pacatul.

PreaCurata, la tine alerg, ca la o Maica mult iubitoare , ajuta-mi ca sa te am de mama, facand voia Fiului Tau.

Ceea ce esti pazitoarea crestinilor nebiruita si rugatoare neincetata catre Facatorul, nu trece glasurile cele de rugaciune ale pacatosilor, ci sarguieste ca o buna spre ajutorul nostru, care cu credinta strigam catre tine. grabeste spre rugaciune si te nevoieste spre imblanzire, aparand pururea pe cei ce te cinstesc pe tine, Nascatoare de Dumnezeu.

Prochimen
Cinstita este inaintea Domnului moartea Cuviosului Sau.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Slava...

Pentru rugaciunile Cuviosului Tau, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.
Si acum...

Pentru rugaciunille Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila ta si dupa multimea indurarilor Tale, curateste toate faradelegile noastre.

Stihira:
Nu ma lasa pe mine, Parinte, in voia poftelor mele, ci ajuta-ma sa ma curatesc de patimi si pacate si, vietuind intru Hristos, zadarnica sa fie lucrarea vrajmasului, ca sa ma invrednicesc si eu, ca apostolul Pavel, zicand ca Hrisots traieste in mine.

Cantarea a 7-a

Irmos: Tinerii cei ce au mers din iudeea in Babilon, oarecand cu credinta Treimii, vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Dumnezeul parintilor nostri, Bine esti cuvantat.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce esti plin de intelepciunea lui Dumnezeu bucura sufletele noastre, ca sa te laudam pe tine si sa strigam: Dumnezeul parintilor nostri, Bine esti cuvantat!

Cu marime de suflet te-ai nevoit, Cuvioase, si ai fost jertfa vie a Lui Hristos, ajuta-ne sa-ti fim urmatori, invrednicindu-ne de strigarea Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat.

Slava...

Ca sa fim luptatori in ispite si primejdii, neobositi in fapte bune, intareste-ne cu rugaciunile tale, ca sa strigam si noi cu credinta : Dumnezeul parintilor nostri , Bine esti cuvantat!

Si acum...

Pentru rugaciunile Preacuviosului Tau, nascatoare de Dumnezeu, invredniceste-ne de strigarea : Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat!

Cantarea a 8-a

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Celor ce se nevoiesc si se ingrijesc de mantuirea de mantuirea sufletelor, da-le mana de ajutor, PreaFericite, ca sa-L cantam si sa-L preainaltam pe Hristos intru toti vecii.

Umple sufletele noastre de dorirea Lui si ajuta ca dragostea de El si aproapele sa fie lauda si jertfa noastra.

Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.

Primeste, Purtatorule de Dumnezeu, multumirea noastra pentru toate cate ne-ai dat noua si Lui Dumnezeu slava, intru Sfintii Sai.

Si acum...

Fecioara PreaCurata, ajuta inima mea, Mireasa a Lui Hristos sa fie, curatindu-ma cu apele pocaintei.

Irmos: Pe Imparatul ceresc,pe care Il lauda toate ostile ingeresti, laudati-L si preainaltati-L intru toti vecii.


Cantarea a 9-a

Irmos: Cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te mrturisim pe tine Fecioara curata, noi, cei izbaviti prin tine, slavindu-Te cu cetele fara de trup.

Stih: PreaCuvioase Parinte Ilarion, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Te marturisesc pe tine, Parinte, asa cum si tu ne-ai marturisit pe noi, pacatosii, inaintea Lui Hristos, iar pe cei ce te defaimeaza, roaga-te sa ii izbaveasca de uraciunea prigonirii.

Sa nu ne lasi pe noi, la iesirea sufletului, la vami, la judecata, ci sa ne dai mila si dragostea, cu care ai mangaiat sufletele noastre.

Slava...

Milostiveste spre noi si ne ajuta sa nu-L mai suparam pe Hristos cu pacatele noastre ce le savarsim in tot ceasul.

Si acum...

Slava Tie Doamne si ne miluieste cu rugaciunile Celei ce Te-a nascut pe Tine.

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim.

De infricosatele munci ale iadului, pazeste-ne , Parinte cu darul tau, cel ce stai ianintea PreaSfintei Treimi.

Auzi pe cei chinuiti de diavoli si mijloceste la Bunul Dumnezeu sa mangaie madularele lor sufletesti si trupesti, sa-i scoata din lanturile vicleanului, cu mila Sa cea bogata.

Alunga furtunile diavolesti, stinge vrajile, indeparteaza toata lucrarea celui potrivnic, izbaveste de blestem, de patimi si de pacate, pe cei ce cauta a ta aparare.

Te cinstim pe tine, Bunule, laudam pe Dumnezeu, pentru darul pe care ni l-a facut noua, stiindu-te pe tine parinte al sufletelor noastre, iubitor de credinta si neam.

Toate ostile ingeresti, InainteMergatorul Domnului, cei doisprezece Apostoli si toti Sfintii impreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciuni ca sa ne mantuiasca pe noi.

Apoi
Troparul Sfantului PreaCuviosului Parintelui nostru Ilarion:

Cel ce , prigonit, ai indurat si foamete si frig si sete pentru Hristos si asculti, acum, cantarile ingerestilor cete, roaga-te sa fim si noi cetateni al Raiului cel frumos.



Apoi troparele acestea:
Veniti, credinciosilor, sa-l laudam pe cel ce pentru Hristos a patimit, iar pe noi cu dragoste ne-a daruit si sa ne bucuram de rugaciunile sale catre Domnul.

Si de vom fi striviti de necazuri si nevoi, de valurile lumii pe sfarsite, tu, la Maica milei si a nadejdii sa duci ruga inimilor noastre cele amarate.

Stapana , primeste rugaciunile nevrednicilor robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

Toata nadejdea noastra spre tine o punem, Maica Lui Dumnezeu, pazeste-ne pe noi, sub Sfant Acoperamantul Tau.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. AMIN.

2 comentarii:

  1. Mulțumiri pentru postarea paraclisului.
    Părinte Ilarion care ai indurat iernile geroase si verile secetoase fara hrana si apa prin poduri sau suri timp de 16 ani, care ai fost otrăvit de mai multe ori si torturat de comuniști primind bătăi crunte fara a avea vreo vina, roaga-te Bunului Dumnezeu pe care l-ai slujit toata viata cu atata râvnă, să aibă milă de noi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru publicarea Paraclisului, mai ales acum când nu avem de unde al ptocura

    RăspundețiȘtergere